Διαμαντής Λ. Μισιτζής

Τι είναι η χειρουργική του χεριού;

Είναι εντυπωσιακό το πως αντιμετωπίζουμε σχεδόν καθημερινά στη δουλειά μας το πόσα λίγα ξέρουν οι άνθρωποι για την χρησιμότητα των χεριών τους. Όταν πάθουν ένα ατύχημα, ή όταν τραυματίσουν αυτό το θαυμαστό δημιούργημα, τότε μόνο συνειδητοποιούν την αξία τους. Τα χέρια μας βοηθούν να ντυνόμαστε, να γράφουμε, να τρώμε, πάρα πολλές φορές μας βοηθούν να κερδίζουμε τα προς το ζην, είναι αυτά τα οποία συμβάλλουν μαζί με τον εγκέφαλο στον ανθρώπινο πολιτισμό. Είναι απαραίτητο για να τα κάνουμε όλα αυτά, τα χέρια να έχουν δύο βασικά θεμελιώδη χαρακτηριστικά: πρώτον να κινούνται και δεύτερον να έχουν αίσθηση. Όταν ο άνθρωπος χάσει την αίσθηση ή την κίνηση ή και την αίσθηση και την κίνηση, τότε σταματάει πλέον η δυνατότητα να εξυπηρετεί τον εγκέφαλο, καθώς επίσης και η δυνατότητα να μεταβιβάζει πληροφορίες από το περιβάλλον στον εγκέφαλο.

Με τι ασχολείται χειρουργική του χεριού;
Η χειρουργική του χεριού ασχολείται με την χειρουργική ή τη συντηρητική θεραπεία όλων των παθήσεων του χεριού και του άνω άκρου. Είναι αυτές οι παθήσεις, οι οποίες καθιστούν το άτομο ανίκανο στο να εκτελέσει διάφορες λειτουργίες, οι οποίες είναι απαραίτητες στην καθημερινή ζωή. Είναι δυνατόν να οφείλονται σε τραυματισμούς ή σε χρόνια νοσήματα. Οι τραυματισμοί του άνω άκρου αποτελούν ποσοστό 30% και πλέον των συνολικών τραυματισμών του ανθρώπινου σώματος. Είναι δυνατόν να είναι απλή (π.χ. μεμονωμένο κάταγμα ενός οστού), μέχρι περισσότερο σύνθετη (ταυτόχρονες βλάβες οστών, νεύρων, τενόντων, δέρματος κ.α.). Η άμεση αντιμετώπιση των τραυματισμών αυτών, εγγυάται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα χρόνια νοσήματα αφορούν συνδρόμα που οφείλονται σε υπερχρησιμοποίηση των χεριών, νεοπλασίες, ακόμα και σε συγγενείς ανωμαλίες, σε παραμορφώσεις δηλαδή του άνω άκρου, με τις οποίες το παιδί γεννιέται.

Πως γίνεται κάποιος χειρούργος του χεριού;
Χειρουργική του χεριού και γενικότερα χειρουργική του άνω άκρου είναι η συνέχεια της ειδικότητας της Ορθοπεδικής, της Πλαστικής Χειρουργικής ή ακόμα και της Γενικής Χειρουργικής. Για να γίνει κάποιος Χειρουργός Χειρός, πρέπει να έχει τελειώσει μία από τις πιο πάνω τρεις βασικές ειδικότητες και στη συνέχεια να εκπαιδευτεί στην Χειρουργική του Χεριού του Άνω Άκρου. Βασική προϋπόθεση της χειρουργικής πρακτικής, είναι η γνώση της Μικροχειρουργικής Τεχνικής. Κατ’ αυτήν με τη χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και ειδικών λεπτών εργαλείων επιτυγχάνεται η υπό μεγάλη μεγένθυση χειρουργική. Η τεχνική είναι απαραίτητη σε σειρά επεμβάσεων, όπως είναι η “συγκόλληση” ακρωτηριασμένων μελών, η χειρουργική του βραχιονίου πλέγματος και των περιφερικών νεύρων, και η ελεύθερη μεταφορά ιστών (μεταφορά τμήματος δέρματος ή μυός από ένα σημείο του σώματος σε άλλο, μεταφορά δακτύλου του ποδιού στο χέρι κλπ)

Εκτός της επιστημονικής αρτιότητας του θεράποντος ιατρού, δύο ακόμα προϋποθέσεις είναι απαραίτητες για την επιτυχή θεραπεία: η πολύ καλή φυσιοθεραπευτική αγωγή, και η δυνατότητα του αρρώστου να συνεργαστεί για αρκετό χρονικό διάστημα μέχρις ότου αποκτήσει πλήρως, τόσο την κίνηση, όσο και την αίσθηση του τραυματισθέντος ή πάσχοντος χεριού – άνω άκρου. Ανακεφαλαιώνοντας, η θεραπεία του ασθενούς με προβλήματα στο άνω άκρο απαιτεί συνδυασμό τριών προϋποθέσεων:
1. Εξειδικευμένος γιατρός στο χέρι – άνω άκρο
2. Εξειδικευμένος στο ίδιο αντικείμενο φυσιοθεραπευτής
3. Η συνεργασία του ίδιου του αρρώστου.

Exit mobile version